• 0850 888 59 67
  • info@kaynes.com.tr
Bizi Sosyal Medya’da Takip Edin !
HIZLI MENÜ
KAYNES’E SOR !
  • Lütfen aşağıdaki formu doldurun.
    Mümkün olan en kısa sürede size geri döneceğiz.
Sınav Ve Belgelendirme Süreci

1.Başvuru: Sitemizde yer alan aday başvuru formunu indirerek veya online başvuru formundaki bilgilerini eksiksiz, doğru ve tam bir şekilde doldurduktan sonra ıslak imzalı şekilde ve kimlik fotokopinizle birlikte Kaynes Genel Merkez'e kargoyla veya elden iletiniz.

Mesleğinize uygun başvuru Formu İndir

Oto Alım satım Emlalk Danışmanlığı Servis Şoförlüğü yapanlar için form indir

İnşaat çalışanları için form indir

Makina Bakım Montaj sekötür için form indir

Kauför-Güzellik Makyaj Kalıcı Makyaj uzmanları için form indir

Köprülü Vinç Operatörleri için form indir.

Başvuru Formu İndir - Kaynak ve Doğalgaz Sektörleri için.

Formu doldurmakla ilgili destek almak için bu numaraları arayarak belgelendirme danışmanlarımızdan yardım alabilirsiniz.

Çağrı Merkezi numaramız 0850 888 59 67. Buraya tıklayarak bize whatsapp üzerinden de yazarak bilgi alabilirsiniz. 

Aşağıdaki numaralardan bizi arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

0555 896 40 87 Arayın veya WhatsApp mesajlaşması başlatmak için tıklayın! 

0542 340 80 83 Arayın veya Yazın WhatsApp aktiftir.

0542 340 80 50 Arayın veya Yazın WhatsApp aktiftir.

0553 723 54 23 Arayın veya Yazın WhatsApp aktiftir.

2.Sınav Ücreti: Sınav ücretinin Kaynes'in MYK tanımlı hesabına yatırılması gerekmektedir. (Ödemenin Yapılacağı Hesap Numaraları) ve sitemizdeki sınav ve belge kurallarını okuyarak sınav kuralları ve içeriği hakkında bilgi sahibi olun. (Sınav ücretinin yatırılacağı banka bilgilerine ulaşmak için tıklayınız.)

3.Kaynes tarafından size bildirilen tarihte sınava girin. Sınav saatinden en az 30 dakika öncesinde sınav alanında olunuz.

4.Kaynes, Mesleki Yeterlilik Belgenizi adresinize göndersin ve devlet teşvikinden faydalanmanız için gerekli işlemleri yapsın. (Başvuru yaptığınız meslek teşvik kapsamında olması durumunda geçerlidir.)

5.Sınavda başarılı olmanız durumunda, devlet teşviki sayesinde hem ödediğiniz sınav ücretini geri alın hemde mesleğinizi daha rekabetçi ve daha güvenli bir şekilde icra etmenizi sağlayacak, yurt dışında da geçerli bir belgenin sahibi olun. (Başvuru yaptığınız meslek teşvik kapsamında olması durumunda geçerlidir.)

6.İŞKUR, Kaynes'e ödemiş olduğunuz sınav ücretini, başvuru formunda belirtmiş olduğunuz banka hesabınıza yatırsın. (Başvuru yaptığınız meslek teşvik kapsamında olması durumunda geçerlidir.)

Sınav Ve Belge Kuralları

Adayların Uyması Gereken Kurallar:
Adaylar,

  1. Sınavdan en az 15 dakika önce sınav alanında hazır bulunur.
  2. Sınav başlamadan önce mobil cihazları kapalı konuma getirir ve sınav görevlilerine
  3. teslim eder.
  4. Sınav düzenini bozacak veya başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmaz.
  5. Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç
  6. yiyecek ve içecek bulunduramaz, tütün ve tütün ürünleri kullanamaz.
  7. Sınav senaryosunda belirtilmedikçe aşağıda belirtilmiş yasaklı gereçleri kullanamaz.

İlgili ulusal yeterlilikte izin verilmedikçe yasaklanmış gereçler;

  1. Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, radyo, vb. haberleşme araçları;
  2. MP3 Player, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, vb. kayıt cihazları;
  3. Tablet, dizüstü bilgisayarı, elektronik kitap okuyucu, akıllı saat, vb. bilgisayar özelliği
  4. olan cihazlar;
  5. Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dergi, gazete, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt,
  6. hesap makinesi, vb. araçlar.)
  7. Delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahlar.

PERFORMANS SINAVI ÖZEL KURALLARI

Sınav esnasında izin almadan sınav alanı dışına çıkmak, sınav alanını terketmek, cep telefonu kullanmak, tütün ve tütün ürünleri tüketmek, yiyecek ve içecek getirmek, diğer adaylarla konuşmak, sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahların getirmek, kopya çekmek veya kopyaya teşebbüs etmek yasaktır. Kopya çekmeniz veya teşebbüs etmeniz halinde kimlik bilgileriniz tutanak altına alınarak sınavınız başarısız sayılacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymanız gerekmektedir. iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlal etmeniz ve bu nedenle kendinizi veya sınav alanında bulunan diğer kişileri tehlikeye düşürmeniz durumunda sınavınız durdurulur ve sınavdan başarısız sayılırsınız.

Sınav sonuçlarını 20 gün içerisinde  www.kaynes.com.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

TEORİK SINAV ÖZEL KURALLARI

Sınav süresince sağlık problemleri dışında tuvalet vb. İhtiyaçları gidermek için sınav alanını terk etmek, cep telefonu kullanmak, tütün ve tütün ürünleri tüketmek, yiyecek ve içecek getirmek, diğer adaylarla konuşmak,  sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahların getirilmesi ve kopya çekmek veya kopyaya teşebbüs etmek yasaktır. Kopya çekmeniz veya teşebbüs etmeniz halinde kimlik bilgileriniz tutanak altına alınarak sınavınız başarısız sayılacaktır. Sınav alanını terk eden aday sınava tekrar alınmayacaktır. Herhangi bir acil durum, yangın, deprem, sel baskını vb. Gibi durumlarda kullanmanız gereken acil çıkışlar gösterilir. Acil durum toplanma bölgesi binanın önündedir.

Sınav sonuçlarınızı 20 gün içerisinde www.kaynes.com.tr  adresinden öğrenebilirsiniz.

Optik forma işaretleme yaparken doğru düşündüğünüz cevabın içini karalayınız. Yanlışlar doğruları götürmeyecektir.

Her türlü itiraz ve şikâyetlerinizi  www.kaynes.com.tr adresinden yazılı olarak iletebilirsiniz. İtiraz veya şikâyette bulunmadan önce veya sonra teorik sınav kâğıtlarınızın fotokopisini Kaynes’te belgelendirme koordinatörü eşliğinde görebilirsiniz. İtiraz ve şikâyetinizi buna göre yapabilir veya geri çekebilirsiniz.

Grup sınavlarında herhangi bir adayın sınavı terk etmesi durumunda adaylara tekrar görev dağılımı yapılır, aday sayısı yetersiz gelirse sınav iptal edilir. Herhangi bir acil durum, yangın, deprem, sel baskını vb. gibi durumlarda kullanmanız gereken acil çıkışlar  gösterilir. Sınav esnasında ilk yarım saat ve son yarım saat mola verilmemektedir. Zaruri ihtiyaçlar dışında mola verilmemektedir. Mola talebiniz olması halinde sınav alanından izin alarak ayrılmanız gerekmektedir. Kullanmış olduğunuz molalar sınav sürenize eklenmeyecektir. Ancak kurum olarak bizden kaynaklı verilen molalar sınav sürenize eklenecektir.

Her türlü itiraz ve şikâyetlerinizi www.kaynes.com.tr  adresinden yazılı olarak iletebilirsiniz.

Belge Kullanım Sözleşmesi

İlgili Ulusal Yeterliliğe göre Mesleki Yeterlilik Sınavına katılmış, sınavlarda başarı sağlamış ve belge almaya hak kazanmış aday ve KAYNES’e ait sorumluluklar, haklar ve “Mesleki Yeterlilik Belgesinin” kullanım şartlarını tanımlamak amacı ile hazırlanmıştır. Bu hususlar aday belge almaya hak kazandığında geçerlidir.

SORUMLULUKLAR, HAKLAR VE ŞARTLAR;

Belge Sahibi;

  1. Belgenin geçerlilik süresi MYK tarafından yayınlanmış ulusal yeterlilikte belirtilen geçerlilik süresi kadardır, belge sahibi, ilgili meslek alanlarına ait Ulusal Yeterliliklerde tanımlanan “Belge Geçerlilik Süresi” ve “Gözetim Sıklığı” şartlarına uyacağını kabul eder.
  2. Belgenin onaylanan kapsam dışında kullanıldığı tespit edilmesi durumunda belgenin askıya alınacağını kabul eder.
  3. Belgenin haksız kullanımından doğan hukuki ve cezai sorumlulukları kabul eder.
  4. Belgenin kullanımı hiçbir şekilde devredilemez, başkasına kullandırılamaz.
  5. Belge sahibi belgesini, Kaynes Belgelendirme Kurumunun itibarını zedeleyecek şekilde kullanmayacağını taahhüt eder.
  6. Belge sahibi, KAYNES Belgelendirme Kurumu tarafından belgesini aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca belge kullanım sözleşmesindeki şartlara uyacağını kabul eder.
  7. Belge sahibi, belgesini belgelendirme programı ile ilgili olarak yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanacağını, yanıltıcı şekilde, belgelendirme kapsamı dışında belge sahibinin yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanmayacağını taahhüt eder. Belge sahibi belge ile ilgili yanlış beyanlarda bulunmayacağını taahhüt eder.
  8. Belgenin geçerliliği için belge sahibinin belgeyi gözetim denetimi sonrasında yenilenmesi gerekmektedir. Yenilenmeyen belgenin o yıl için geçerliliği yoktur. Belge sahibi, geçerliliğini sona eren belgeyi KAYNES’e teslim etmeyi taahhüt eder.
  9. Belge sahibi, belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağını taahhüt eder.
  10. Belgenin üzerinde herhangi bir yırtılma, anlaşılmasını engelleyecek tahribat vb. olursa bu durumlarda belgenin kullanımına son verilmeli ve belgenin yenilenmesi için KAYNES’e eski belge ile birlikte başvuruda bulunacağını kabul eder.
  11. Belgenin askıya alınması ya da iptali durumunda belge kullanımı son bulur. Belge sahibi, belgeyi on beş (15) gün içerisinde KAYNES’ e teslim edeceğini kabul eder.
  12. Belgenin kaybedilmesi durumunda, kayıp ilanı ve dilekçe ile beraber KAYNES’e bildireceğini taahhüt eder.
  13. Belge üzerindeki Logo, işaret vb. hiçbir şekilde tek başına yeterliliği göstermek amacıyla kullanılamaz. Aynı şekilde belgenin herhangi bir bölümü ayrı olarak kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. Belge sahibi bu şartlara uyacağını taahhüt eder.
  14. Belge sahibi belge kullanımı sırasında, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan “Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliğinde” yer alan kriterlere uyacağını taahhüt eder.
  15. Verilen belgeler kişisel olup, firma ve ürün izlenimi verecek şekilde kullanılamaz. Bu şekildeki faaliyette bulunan kişilerin belgeleri iptal edilerek hakkında yasal işlem başlatılacağını kabul eder.
  16. Kurum ve kuruluş logo kullanımı için Mesleki Yeterlilik Kurumu Markasının Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları mevzuatına uygun hareket edeceğini taahhüt eder.
  17. Belge sahibi , mesleğini yerine getiremeyecek derecede zarar görmesi durumunda, kuruma 15 gün içerisinde bildireceğini kabul eder.
  • KAYNES;
  1. Belge sahibinin belgelendirme ile ilgili yanıltıcı beyanda bulunmasının tespit edilmesi halinde, KAYNES, belgeyi askıya alabilir ve/veya iptal edebilir.
  2. KAYNES, bütün belgelendirme süreçlerini gizlilik, tarafsızlık, eşitlik ve bağımsızlık kuralları çerçevesinde yürütmeyi ve adaylar arasında herhangi bir kesime ayrıcalık sağlamayacağını taahhüt eder.
  3. KAYNES, belge geçerliliğinin sürdürülmesi, yenilenmesi, kapsamının genişletilmesi, daraltılması, askıya alınması veya iptal etme yetkilerine sahiptir.
  4. KAYNES, belgesi askıya alınan veya iptal edilen belge sahibini, alınan karar ve gerekçesi ile birlikte bilgilendirir.
  5. KAYNES, belge sahibine ilişkin edindiği bilgi ve belgeleri yasal zorunluluk olmadıkça, belge sahibinin yazılı izni olmadan hiçbir kurum ve kişi ile paylaşmaz ve gizliliğin sağlanması için tüm önlemlerin alınacağını taahhüt eder.
  6. KAYNES, itiraz taleplerinin bağımsız ve yansız bir şekilde çözümleneceğini taahhüt eder.
  7. Belge sahibinin, belgesini, belge kapsamı dışındaki faaliyetlerde kullanması; belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapması; belgenin yanıltıcı ve haksız kullanımını gerçekleştirmesi; belge üzerinde değişiklik yapması; belge üzerinde bulunan logo/markaların kulanım talimatlarına uygun kullanmaması; belge üzerinde herhangi bir yırtılma, tahribat vb. durumlarda belgenin kullanılmasına son vermemesi durumlarının tespiti halinde, KAYNES belgeyi askıya alabilir, iptal edebilir ve/veya yasal süreci başlatabilir.
Belge İptali ve Askıya Alma

Belgenin asıl sahibi Belgelendirme Kurumudur.  Bu durum Aday Başvuru Formu 3.sayfada (KYN.FRM.02)  belirtilmiştir. Aday başvuru formu doldurulurken imzalatılarak kayıt altına alınır.

  1. Belge sahibinin gözetim değerlendirmesi yapılmasına yönelik durumlarda belgelerini tamamlamayan veya adayın gözetim sonucunun olumsuz olması durumunda, belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  2. Belgelendirilmiş personelin, “Belge, logo kullanım, işaret” durumlara aykırı tutum sergilediğinde belge kullanımı belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  3. Belge sahibinin belgelendirme ve gözetim süresinde kasıtlı olarak yanlış bilgi vermesi, sahte evrak düzenlediği belirlenen belge sahiplerinin belgesi geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  4. Belge sahiplerinin belgelerini kapsam dışında veya yanıltıcı olarak kullandığı tespit edilmesi durumunda belgeleri geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  5. MYK ve TÜRKAK Akreditasyon Kurumu tarafından belirlenen şart ve koşullara uygun olmayan durumlar ortaya çıktığında belge sahibinin belgesi geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.

Belgesi askıya alınan kişilerin gerekli evrakları ve/veya hataları gidermesi durumda Belgelendirme Kurumu 15 gün içerisinde belge sahibinin belgesini geçerlilik kazandırmakla yükümlüdür.

Sınav Şartnameleri
  • DOĞALGAZ ÇELİK BORU KAYNAKÇISI ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
  • DOĞALGAZ POLİETİLEN BORU KAYNAKÇISI ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
  • NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ SEVİYE 3 ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
  • NC/CNC TEZGAH İŞÇİSİ SEVİYE 4 ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
  • MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM DANIŞMANI SEVİYE 4 ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
  • MOTORLU KARA TAŞITLARI ALIM SATIM SORUMLUSU SEVİYE 5 ŞARTNAMESİ
  • GÖRÜNTÜLE
Logo ve Marka Kullanımı

AMAÇ VE KAPSAM

KAYNES Belgelendirme Kurumunun, MYK tarafından verilen belgelerin sahipleri tarafından yanlış kullanımının engellenmesi tarifler.

Bu kural ve talimatlar KAYNES Belgelendirme Kurumu tarafından, MYK ve TÜRKAK’ın belirlemiş olduğu kural, yönetmeliklerle değişir.

Bu belgeler MYK tarafından verilen belgeleri kapsar.

Bu kurallarda yapılan değişiklikler KAYNES Belgelendirme kurumunun sitesinden yayınlanmasıyla birlikte ilgili belge sahibi ve adaylar eksiklikleri tamamlayarak KAYNES Belgelendirme kurumunu bilgilendirmek zorundadırlar.

KAYNES Belgelendirme Kurumu belgelerin gizliliği prensibinin gerektirecek durumlar haricinde, belgenin geçerliliğini, kapsamını ve süresini sorgulatma amacıyla web sayfasındaki program aracılığı ile yapılabilmektedir.

Belge Kullanımı

Belgenin geçerlilik süresi MYK tarafından yayınlanmış ulusal yeterlilik süresi kadardır.

Belge onaylanan kapsam dışında kullanıldığı tespit edilmesi durumunda belge askıya alınır.

Askıya alınan belge geçici olarak geçersizdir. Bu durum Kaynes Belgelendirme Kurumu tarafından web sitesinde yayınlanır.

Belgenin haksız kullanımından doğan sorumluluk belgelendirilmiş kişiye aittir. Belgenin kullanımı hiçbir şekilde devredilemez, başkasına kullandırılamaz.

Belgesinin Kaynes Belgelendirme Kurumunun itibarını zedeleyecek şekilde kullanamaz.

Belgelendirme sınavından başarılı olunması ve Sınav Protokolünün Karar verici tarafından onaylanmasının ardından belge alma işi gerçekleşir.

Belge sahibi, KAYNES Belgelendirme Kurumu tarafından belgesini aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca belge kullanım sözleşmesindeki şartlara uymak zorundadır. Belge, Belgelendirme Kurumuna aittir. Talep edildiğinde iadesi zorunludur.

Belge, belge sahibi tarafından belgelendirme programı ile ilgili olarak yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanılabilir. Yanıltıcı şekilde, belgelendirme kapsamı dışında belge sahibinin yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanılamaz. Belge sahibi belge ile ilgili yanlış beyanlarda bulunamaz.

Belgenin geçerliliği için belge sahibinin belgeyi gözetim denetimi sonrasında yenilenmesi gerekmektedir.

Yenilenmeyen belgenin o yıl için geçerliliği yoktur.

Belge sahibi, belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz.

Belgenin üzerinde herhangi bir yırtılma, anlaşılmasını engelleyecek tahribat vb. olursa bu durumlarda belgenin kullanımına son verilmeli ve belgenin yenilenmesi için Belgelendirme Kurumuna eski belge ile birlikte başvuruda bulunulmalıdır.

Belgenin askıya alınması ya da iptali durumunda belge kullanımı son bulacaktır. Belge, belge sahibi tarafından on beş (15) gün içerisinde Belgelendirme kurumuna teslim edilmelidir.

Belge sahibi, belgesini kaybetmesi durumunda, yayınlanmış kayıp ilanını bir dilekçe ile Belgelendirme kurumuna bildirmelidir.

Belge, oranlar sabit kalmak şartıyla küçültülüp, büyültülebilir. Ancak belge üzerindeki ifadelerin net bir şekilde okunması sağlanmalıdır.

Belge, belge sahibinin belgelendirme kapsamında yeterliliğini göstermek amacıyla çoğaltılabilir.

Belge, belge sahibi tarafından ilgili alanda yeterliliğini göstermek amacıyla dergi, kitap vb. yayınlar ve internet ortamında kullanılabilir.

Belge üzerindeki MYK ve TÜRKAK logosu hiçbir şekilde tek başına yeterliliği göstermek amacıyla kullanılamaz.

Aynı şekilde belgenin herhangi bir bölümü ayrı olarak kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz.

Belgelendirme yapıldıktan itibaren, belgenin devamını sağlamak amacıyla yapılacak gözetim etkinliklerine katılması gerekir.

Belge sahibi belge kullanımı sırasında, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan “Mesleki Yeterlilik

Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliğinde” yer alan kriterlere uymakla yükümlüdür.

Verilen belgeler kişisel olup, firma ve ürün izlenimi verecek şekilde kullanılamaz. Bu şekildeki faaliyetde bulunan kişilerin belgeleri iptal edilerek hakkında yasal işlem başlatılır.

Belge Kullanım Sözleşmesi (KYN.SZL.05) Aday Başvurusu alınırken “Belge almaya hak kazandığımda geçerli olacağını biliyorum” ibaresi okutularak imzalatılır.

Marka ve Logo Kullanımı

Kurumumuz TÜRKAK ve MYK Logosunu MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin yanı sıra kırtasiye malzemeleri ile reklam, tanıtım, promosyon, paketleme ve benzeri materyalin üzerinde kullanabilir.

Kurumumuz, TÜRKAK ve MYK logosunu kendi ismi ve/veya logosu ile birlikte kullanacak, marka kuruluşun isminden ve/veya logosundan daha baskın olmayacaktır.

Kurumumuz, yetki kapsamlarını açıkça belirtmek koşuluyla, TÜRKAK ve MYK logosunu binalarda, taşıtlarda, tabelalarda, fuar gibi etkinliklerde tanıtım stantlarında kullanabilir.

Kurumumuz, TÜRKAK ve MYK markalarını standart ölçüleri dışında kullanma ihtiyacı duyması durumunda, kullanmak istedikleri marka ölçüsü ve kullanım yeri ile ilgili Kurumlardan onay alarak kullanacaktır.

Kurumumuz, marka yetkilendirme kapsamı dışında Kurumun herhangi bir ürünü veya hizmeti onayladığı veya önerdiği anlamına gelebilecek şekilde kullanmaz.

Kurumumuz, yetkilendirme kapsamındaki sınav ve belgelendirme faaliyetlerinden yetkili ve sorumludur. Kurumumuz hiç bir şekilde marka ve logoları bu konulara sorumluluğun Kuruma ait olduğunu ima edecek şekilde kullanmaz.

İşveren Teşviki 6111 Sayılı Kanun

13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanun kapsamında teşvikten yararlanma şartlarını taşıyan, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 54 aya kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmektedir. Klavuz için tıklayınız.

KOSGEB Nitelikli Eleman İstihdam Desteği

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca verilen Seviye 5 ve üzeri seviyelerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip yeni eleman istihdamı için verilen destek, başvuru tarihi itibarıyla son on iki ay içerisinde istihdam edilmemiş ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak elemanlar için sağlanmakta olup; aynı anda iki eleman için bu destekten yararlanılabilmektedir. 

(1) Bu destek, destek başvurusunu yapan işletmede destek başvuru tarihi itibariyle son 12 (on iki) ay içinde istihdam edilmemiş, yükseköğretim kurumundan mezun ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak eleman için verilir.

(2) Bu destekten, başvuru tarihi itibariyle onaylı son SGK Sigortalı Hizmet Listesinde en az 5 (beş) çalışanı olan işletmeler yararlanabilir. Bu koşul, öncelikli teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için aranmaz.

(3) İşletme, destek üst limiti dâhilinde aynı anda 2 (iki) elemanı geçmeyecek şekilde bu destekten yararlanabilir. Program süresince, en fazla 4 (dört) destek başvurusuna onay verilir.

(4) Başvuru tarihi itibari ile yeni istihdam edilecek olan nitelikli eleman için destek verilir. Başvurunun uygun bulunduğu tarihten itibaren en geç 45 (kırk beş) gün içinde nitelikli elemanın istihdam edilmesi gerekir. Nitelikli elemanın, destek başvurusu uygun bulunan işletmede 45 (kırk beş) gün içinde işe başlatılmaması durumunda destek kararı iptal edilmiş sayılır.

(5) Destek tutarı, istihdam edilecek her bir eleman için net ücret üzerinden hesaplanır. Asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. ek ödemeler net ücrete dâhil edilmez.

(6) Destek kapsamında istihdam edilen elemanın net ücretinin; 2 (iki) yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için en az 2.500 (iki bin beş yüz) TL, lisans ve üzeri mezunlar için en az 3.500 (üç bin beş yüz) TL olması gerekir. Nitelikli elemanın net ücretinin belirtilen tutarların altında olduğu aylar için destek ödemesi yapılmaz.

(7) Nitelikli elemanın mezuniyet durumunun belirlenmesinde başvuru tarihi esas alınır. Destek sürecinde nitelikli elemanın mezuniyet durumundaki değişiklikler dikkate alınmaz.

(8) İşletme ve nitelikli elemana ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu ve/veya Yükseköğretim Kurumu sorgulamaları, ilgili kurumlarla yapılan protokoller kapsamında Uygulama Birimi tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.

(9) Başka kurum kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile işletme sahibi veya ortakları ile bunların ana, baba, kardeş, eş ve çocukları, emekliler ve yabancı uyruklular bu destek kapsamında istihdam edilemez.

(10) Destek süresince, istihdam edilecek elemanın sadece destek verilen işletmede sigorta kaydının olması gereklidir. Aksi durumda ilgili aylar için destek ödemesi yapılmaz.

(11) Askerlik, doğum gibi sebeplerle işten ayrılan ve daha önce bu programın Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilmiş olan elemanın yeniden aynı işletmede işe başlaması halinde yeni destek başvurusu yapılması şartı ile program kapsamında kalan üst limit kadar destek verilebilir.

(12) Nitelikli elemanın işten çıkarılması veya kendi isteği ile işten ayrılması durumunda, işletme ilgili Uygulama Birimine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden bilgi verir ve elemana ilişkin destek süreci sonlandırılır.

(13) İlk aya ilişkin destek tutarının hesaplamasında nitelikli elemanın işe giriş tarihi esas alınır.

(14) İşletme, destek başvurusunun uygun bulunduğu tarih itibariyle en az 3 (üç)’er aylık dönemler için KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden destek ödemesi talep eder. İşletme, programın tamamlanması, nitelikli elemanın işten çıkarılması veya kendi isteğiyle ayrılması halinde 3 (üç) aylık dönemin tamamlanması beklemeden destek ödeme talebinde bulunabilir.

(15) Nitelikli elemanın işletmenin farklı illerdeki şubelerinde istihdam edilmesi durumunda destekten faydalanılabilir. Bu durumda, destek başvurusu işletmenin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olduğu ildeki Uygulama Birimine yapılır.

(16) İşletmenin asıl işveren SGK sicil numarasına bağlı bir veya birden fazla alt işveren numarası olması durumunda; asıl işveren konumundaki işletmenin, destek kapsamında istihdam edeceği nitelikli elemanın SGK giriş-çıkışlarının ilgili ay içerisinde gün kaybı olmadan gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi durumda ilgili nitelikli elemana ilişkin destek süreci sonlandırılır ve bu nitelikli eleman için gün kaybı olan aylara ilişkin destek ödemesi yapılmaz.

(17) İş kazası, doğum, hastalık durumlarında geçici süre ile rapor alınarak işe ara verilmesi halinde, rapor süresi bitiminde nitelikli eleman işe devam ettiği takdirde destek süreci devam eder. Rapor süresince Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen Geçici İş Göremezlik Ödemesine destek sağlanmaz.

(18) Nitelikli eleman için sağlanan destek, program bitiş tarihi itibariyle sonlandırılır.

(19) Program süresince desteğin üst limiti 50.000 (elli bin) TL’dir

Belgelendirilmesi yapılabilen seviye 5 mesleklere ulaşmak için tıklayınız.

Belgelendirilmesi yapılabilen seviye 6 mesleklere ulaşmak için tıklayınız.

KOSGEB Genel Destek Programı için tıklayınız.

KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği hakkında

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre 4. seviye ve üzeri MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireylerin, ortaöğretim kurumlarında öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda usta öğreticiler ve uzmanlarla beraber öğretmen olarak görevlendirilebilmektedir.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği Hakkında

Okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim kapsamında bulunan öğrenciler ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocukların taşıma faaliyetlerinin düzenli ve güvenli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre 03.09.2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarını kullanan şoförlerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik

13.02.2018 tarihli 30331 sayılı “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendileri, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir.

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik hakkında

13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik” kapsamında belirlenen mesleklerde çalışacak kişiler, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmaları durumunda söz konusu yönetmelik kapsamında belirtilen zorunluluğu karşılayabilmektedirler.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

23.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikler:

  • Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
  • Bakanlıklar ile tüm kamu kurum ve kuruluşları görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirilmesine yönelik gerekli değişiklikleri on iki ay içerisinde yapacaktır.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü tarafından her bir çalışan için beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilecektir.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin tebliğ tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenecektir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir.
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği Hakkında

05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin 6. Maddesinin (d) bendi uyarınca gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması, ayrıca yine ilgili yönetmeliğin 10. maddesinin 1. Fıkrası uyarınca İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir.

Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği Hakkında

12.03.2013 tarihli ve 28585 sayılı “Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği” kapsamında MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi düzenlenebilen mesleklerde açılan kurslarda sınav, ölçme-değerlendirme ve belgelendirme işlemlerinin MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları aracılığıyla yaptırılması gerekmektedir.

Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği hakkında

25.09.2002 tarihli ve 24887 sayılı “Doğal Gaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği” kapsamında belirtilen alanlarda çalıştırılacakların MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi veya akredite kuruluşlarca düzenlenen belgelere sahip olması gerekmektedir.

Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik Hakkında

16.12.2010 tarihli ve 27787 sayılı “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” kapsamında inşaat ve tesisat işlerinde çalıştırılacak ustalardan MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma koşulu aranmaktadır.

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hakkında

16.03.2019 tarihli ve 30716 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin eklerinden olan Ek-8 Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 10 uncu maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi “yüklenici, ilgili mevzuatı uyarınca mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunda belirtilen ilgili belgelerden birine; mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde ise yapacağı işle ilgili mesleki eğitim belgelerine sahip olmayan kişileri çalıştıramaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

Söz konusu yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.

MYK - MEB Muafiyet ve Denklik Tablosu

Mı̇llı̂ Eğı̇tı̇m Bakanlığına bağlı Meslekı̇ Ve Teknı̇k Eğı̇tı̇m Kurumlarınca verı̇len dı̇plomalar ve 3308 sayılı meslekı̇ eğı̇tı̇m kanununa göre düzenlenen ustalıkbelgelerı̇nı̇n myk meslekı̇ yeterlı̇lı̇k belgesı̇ zorunluluğu getı̇rı̇len ulusal yeterlı̇lı̇klere uygunluğuna ı̇lı̇şkı̇n 81 meslek için denklik tablosu aşağıdadır.

E-Posta Listemize Katılın! Kaynes'e dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun.